Isolatiepremie

De energieprijzen swingen de pan uit. Voor veel mensen wordt energie zo een zware kost om te dragen. Naast je verbruik beperken, is isoleren de beste manier om je factuur onder controle te houden. Ontdek alles over de isolatiepremies waar je gebruik van kan maken.

 

Isoleren is investeren

De beste manier om je energiefactuur te beperken? Minder verbruiken. Klinkt eenvoudig, maar dat is het niet. Want niemand boet graag in aan comfort. Een veel efficiëntere manier is dan ook om je woning beter te isoleren. Het zorgt voor een daling van je energieverbruik, en dus je factuur, op lange termijn.

Isoleren kost geld. Daarom riep de Vlaamse overheid enkele isolatiepremies in het leven. Van een premie voor vloerisolatie tot muur- en dakisolatie. Zo bespaar je al snel een mooi bedrag en is je investering sneller terugverdiend.

Het bedrag van de premie hangt af van je inkomen en je gezinssituatie (het aantal personen ten laste, ben je alleenstaand of samenwonend …). Onderstaand schema geeft je een mooi overzicht.

 

Isolatie

Laagste inkomenscategorie

Middelste inkomenscategorie

Hoogste inkomenscategorie

Dak 50% van de factuur 35% van de factuur max. 40% van de factuur
  max. € 5.750 max. € 4.025 € 8/m²
Buitenmuur 50% van de factuur 35% van de factuur max. 40% van de factuur
  max. € 6.000 max. € 4.200 € 5 tot € 30/m²
Vloer 50%  van de factuur 35% van de factuur max. 40% van de factuur
  max. € 1.500  max. € 1.050 € 6/m²

 

Meer weten over de verschillende isolatiepremies?
Op www.vlaanderen.be vind je alle details.

Voor alle isolatievragen ben je bij Verhelst aan het juiste adres

Meer over isolatie

 

De verbouwlening

Naast de verbouwpremie, waaronder de isolatiepremies vallen, voerde de Vlaamse overheid in september 2022 de verbouwlening in. De verbouwpremie geldt enkel voor eigenaars, de verbouwlening geldt zowel voor eigenaars als huurders.

  • De verbouwlening wordt aangevraagd bij het Energiehuis van de gemeente of stad van de eigenaar of huurder. De lening is beperkt tot het bedrag van de werken.
  • Voor de verbouwlening moet de woning of het appartement in het Vlaamse gewest gelegen zijn en 15 jaar oud zijn op de aanvraagdatum.
  • De lening kan worden aangevraagd vanaf 1 september 2022 tot eind 2026 voor een minimaal bedrag van 1.250 euro.
  • De maximale som die je kan lenen, is 60.000 euro.
  • De afbetalingstermijn bedraagt maximaal 25 jaar.
  • De lening is renteloos (zolang de wettelijke rente onder 3% blijft). Er wordt dus enkel kapitaal afbetaald. Er worden ook geen dossierkosten aangerekend.

Check hier of je in aanmerking komt voor de verbouwlening.

 

Vloerisolatie

Er gaat heel wat warmte verloren via de vloer. Investeren in een goede vloerisolatie is dus de ideale manier om je energieverbruik te doen dalen. Bij nieuwbouw is vloerisolatie ondertussen standaard. Bij renovatie hangt de haalbaarheid af van verschillende factoren. Zo moet ofwel de vloer volledig uitgegraven worden, wat een bepaalde kost met zich meebrengt. Ofwel moet het vloerniveau verhoogd worden, met als gevolg dat de ruimte lager wordt en ook de deur- en raamopeningen aangepast moeten worden.

De dikte van de vloerisolatie hangt dan weer af van het soort vloer dat je hebt. Gaat het om een vloer op volle grond of een vloer boven een kruipruimte of kelder?

Vragen over het isoleren van je vloer? Onze isolatie-experten helpen je graag verder !
Meer weten over de premies voor vloerisolatie? Check de website van de Vlaamse overheid

 

Muurisolatie

Muurisolatie zorgt niet alleen voor een lagere energiefactuur, het verhoogt ook je wooncomfort. In de winter blijft de warmte binnen, tijdens de zomer houd je de warmte buiten. Naast een thermische isolatie zorgt het bovendien ook voor een akoestische isolatie.

De buitenmuren van je woning kan je op verschillende manieren isoleren: door isolatie in te spuiten in de spouwmuur of door isolatie aan te brengen aan de binnen- of buitenzijde van de muur.

Meer weten over de premies voor muurisolatie? Check de website van de Vlaamse overheid of kom langs voor een gesprek met onze experten.

 

Dakisolatie

Maar liefst 30 procent van de warmte in een woning ontsnapt via het dak. Je dak isoleren, of het nu gaat om een hellend dak of een plat dak, is dus een absolute must. Bovendien is dakisolatie verplicht sinds de Vlaamse overheid in 2015 de dakisolatienorm invoerde.

Gelukkig kan je ook voor dakisolatie premies aanvragen. Het bedrag van de premie hangt onder meer af van het gewest waarin je woont. Check de website van de Vlaamse overheid of kom langs in een van onze verkooppunten voor meer info.

 

De vernieuwde Isoconfort 32 & 35: kwaliteit mét zijdezacht comfort

Isover is een toonaangevende speler op het vlak van isolatiemateriaal. Ook bij Verhelst vind je een ruim aanbod aan Isover-materiaal. Met Isoconfort 32 & 35, een glaswoldeken bekleed met comfortvlies, gaat het isoleren van een dak snel en gemakkelijk:

  • aangenaam plaatsen dankzij het zijdezacht materiaal en minder stof
  • duurzaam en natuurlijk: vervaardigd uit een organische binder en gerecycleerd glas
  • brandveilig: de hoogste brandklasse A1 voor alle diktes
  • makkelijk te versnijden: sneller op dikte en makkelijk versnijdbaar dankzij het glasvlies
  • steviger materiaal voor een eenvoudige en snelle plaatsing

Meer weten over deze vernieuwde isolatie van Isover? Check de Verhelst webshop of contacteer ons voor gericht advies .