Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

De start van de Groep Verhelst

De start van de Groep Verhelst gaat terug naar het jaar 1925, het jaar waarin Albéric Verhelst in de steenbakkerswereld terecht kwam.

Op 29 januari dat jaar liet Alberic Verhelst senior zich inschrijven, met zijn ganse gezin, in het bevolkingsregister van Oudenburg.
Ze kwamen van Ardooie waar hij steenbakker, meststofhandelaar Ast uitbater was en waar zijn echtgenote ook nog een pintje verkocht aan de klanten, wat past in de bouw.

placeholder
placeholder

STEVIGE GROEI

Zijn zoon Paul Verhelst, sinds het jaar 1935 bestuurder van de  NV. Mekanieke Steenbakkerij van Oudenburg, zorgde voor een verdere uitbouw en realiseerde ook een stevige groei in de handel van bouwmaterialen en de productie van bakstenen en betonmaterialen.

De eerste jaren waren zeer moeilijk, de crisis van de jaren ‘30 heerste overal, vervolgens waren er de mobilisaties van 1938 en 1939 en de oorlogsjaren van 1940 tot 1945.

De kuststreek in het algemeen, maar de stad Oostende in het bijzonder, had veel schade geleden tijdens de 5 oorlogsjaren.
Dit bracht veel werk voor de bouwnijverheid.

Nieuwe bedrijven

Paul Verhelst was zeer actief, nam initiatieven op vele plaatsen en richtte nieuwe bedrijven op zoals in :

 

 • 1946 : NV Betonwerkerij van Snaaskerke, nu NV Lithobeton, dat in 1972 werd verkocht.
 • 1948 : Steenbakkerij van Het Zoute te Knokke, die actief bleef tot 1981, en nu een druk bijhuis is geworden van NV Verhelst Bouwmaterialen.
 • 1953 : NV Steenbakkerij De Keignaert, die nu de enige steenbakkerij is aan de Belgische kust. Deze werd door de hoge energiekosten en de recentste crisis gesloten eind 2010.
 • 1958 : NV Handel & Transport, een aannemersbedrijf (klasse 7 in Openbare Werken) actief in grond- & wegenwerken, afbraakwerken, verhuur van telescopische kranen en aannemingsmachines.

Van toen af kreeg Paul Verhelst hulp van zijn zoon Albéric Verhelst, en 10 jaar later kwam ook Daniël Verhelst als jongste zoon in het bedrijf.

NV Bouwbedrijf Verhelst & Cie

In 1960 werd de NV Mekanieke Steenbakkerij van Oudenburg na 30 jaar niet meer verlengd, en werd de NV Bouwbedrijf Verhelst & Cie opgericht, het moederbedrijf waarmee alle bedrijven binnen de groep Verhelst synergieën kunnen vinden.

In 1962 werd het hoofdgebouw opgericht in de Stationsstraat en in 1997 werd de naam gewijzigd naar Verhelst Bouwmaterialen nv, een naam die meer de lading dekt.

De groei van Verhelst Bouwmaterialen werd voornamelijk gerealiseerd door het investeren in extra vestigingen nl. in 1967 te Veurne, in 1981 te Knokke (n.a.v. de sluiting van de steenbakkerij door de crisis die toen heerste), 1986 te Harelbeke-Stasegem, in 1989 te Asse-Mollem, in 1992 te Ichtegem en Drongen, dit door overnames van bestaande bedrijven, net zoals in Brugge in 1993 (gespecialiseerd in stukadoormaterialen).

placeholder
placeholder

Transport & logistiek

Ondertussen groeide de groep Verhelst ook in andere takken, inspelend op marktopportuniteiten, maar deze waren ook telkens in synergie met de reeds bestaande activiteiten :

 • 1968 : NV Garagebedrijf Verhelst & Cie, dat het onderhoud van het wagen- en machinepark op zich neemt van de groep.
 • 1973 : NV Transportbedrijf Verhelst, gericht op nationaal transport.
 • 1974 : NV Transeurope, gericht op internationaal transport.
 • 1982 : NV Ter Polder, actief in de haven van Oostende voor goederenbehandeling, stevedoring en warehousing.

Intrede van de vierde generatie

Uit de jarenlange ervaring van onze plaatsingsdienst mbt. vloer- en wandbekleding, ontsproot in 1983 de NV Chapebedrijf Verhelst & Cie, zodat ook dit een totaal-oplossing van zijn vloeropbouw vormde voor de klant.

In de jaren ‘90 deed de vierde generatie zijn intrede. Johan en Kathleen Verhelst versterkten de leiding.
Deze periode kenmerkte de tak bouw voornamelijk door investeringen gericht op de productiecentra, met name voor de modernisering en uitbreiding van het machinepark dit zowel voor de productie van gevelstenen als voor de breedplaten, balkonelementen en natuursteenverwerking ... zodat we ons cliënteel blijvend de laatste nieuwe technische verworvenheden konden aanbieden.

 • In 1994 : oprichting van de hoogtechnologisch computergestuurde productie-eenheid voor breedplaten, waardoor we de nummer één op de Belgische markt werden.
 • In 1996 werd in diezelfde lijn ook een volledig nieuwe productie-eenheid voor de afdeling architectonisch beton en de betontrappen opgestart, waarvoor in 2000 bijkomend nog een nieuwe betoncentrale werd aangekocht.
 • In 1997 werd het natuursteenbedrijf Debeir te Oostende overgenomen en werd alle natuursteenverwerking van in de Stationsstraat daar gecentraliseerd. Ondertussen verdrievoudigde deze vestiging.
placeholder

Verhelst Bouwmaterialen neemt een leiderspositie in binnen de bouwwereld

Naast het productieverhaal stond ook aannemingen niet stil. Ook hier werd de naam Handel en Transport terecht aangepast naar de passende naam NV Verhelst Aannemingen en kende een zeer intense groei in zijn activiteiten van grond- en wegenis- tot en zeer technische afbraakwerken en saneringen. Verhelst Aannemingen evolueerde naar een klasse 8 aannemer in de categorie C (wegeniswerken) en C1 (rioleringswerken).

In 1997 werd onder deze vleugels NV Verhelst Machines opgericht, die voortsproot uit de overname van Plettinck-Sedan te Tielt. Dit bedrijf omvat de verkoop en verhuur van aannemersmaterieel zoals bouwkranen en -liften.


In de jaren 2000 vervoegden Briek en Steven Verhelst de Groep en focussen zich op de logistieke sector.
Ze nemen de leiding van Verhelst Logistics die alle transport- en havenactiviteiten overkoepelt.

 

 • 2006 : Top-Mix NV werd opgericht als een extra dimensie aan dit aannemingsverhaal.
 • Deze afdeling staat voor de aanvoer of ophaling en recyclage van bouw- en sloopafval tot nieuwe grondstof, met uitbating in Brugge.
 • 2009 : Top-Mix Oostende  is operationeel.
 • 2009 : Verhelst bouwt het grootste zonnepanelenpark van Vlaanderen. De opgewekte “groene” energie zorgt ervoor dat we op die manier een steentje bijdragen tot een beter milieu.
 • Opstart nieuwe fabriek 3m breedplaten en dubbele wanden.
 • dé isolatiedokter, specialist voor het inblazen van inblaaswol in de spouwmuren, wordt geboren. Ondertussen isoleert het team ook daken, zolders en gevels.
 • 2012 : Door de explosieve groei van Verhelst Aannemingen en Verhelst Machines verhuizen beide bedrijven naar een nieuwe vestiging in Oostende.
 • 2013 : Verhelst Bouwmaterialen neemt het familiebedrijf Callewaert uit Kuurne en Roeselare over.
 • Deze bouwhandelaar is specialist in dak - gevel en isolatie en is de perfecte partner om het pakket diensten en producten voor de bouwprofessional te vervolledigen.
 • 2014 : opstart van een betoncentrale TopAsfalt
 • 2014 : Top-Mix neemt de site Renika in Gent over. De activiteiten van de nieuwe locatie sluiten perfect aan bij de diensten van onze bestaande sites van Top-Mix in Brugge, Oostende en Oosterzele (Balegro), nl betoncentrale, TOP en breekwerf.

De Groep Verhelst neemt een leiderspositie in binnen de bouwwereld en de klant kan steunen op Verhelst, een vaste waarde die alle knowhow in huis heeft.

In mei 2016 start Verhelst Bouwmaterialen een nieuwe prefab-afdeling op in Deerlijk, dit in de gebouwen van het in faling gegane Prefadim.
Door de complementaire producties en een mooie kruisbestuiving zullen de afdelingen in Oudenburg en Deerlijk er zeker op vooruitgaan.

In 2017 verhuist Verhelst Bouwmaterialen in Brugge van de site langs de Vaartdijkstraat naar een nieuwe locatie langs de Bevrijdingslaan, mét ruime bouwshop en tegeltoonzaal.

Begin 2018 opent Verhelst Bouwmaterialen in Knokke een compleet nieuwe site op de bestaande locatie. Een plaats waar een uniek tegelconcept met belevingscorners gepaard gaat met een zeer indrukwekkende bouwshop.

Eind 2018 verlaat Verhelst Bouwmaterialen in Kuurne de oude Callewaert-site en verhuist naar een nieuwe locatie, eveneens langs de Ringlaan, met een 1500m² professionele bouwshop en 1500m² tegeltoonzaal én buitentoonpark om u tegen te zeggen.

placeholder

2019 Familiale opvolging verzekerd bij Verhelst

Familiebedrijven hebben een specifieke charme en zijn lange termijn gericht, maar worden bij iedere generatiewissel geconfronteerd met dé grootste  uitdaging : de bedrijfsvoering regelen voor de toekomst.
Na een grondige oefening vond deze nu plaats  in de vierde generatie.

Gezien de grootte, de diversiteit van de activiteiten en elk familielid zijn eigen focus heeft, beslisten Johan en Kathleen elk voor een discipline te gaan, maar toch hun gezamenlijke sterktes te behouden waaronder het zeer herkenbare rode/witte logo.

Johan Verhelst kocht aldus in mei 2018 het aannemingsbedrijf Verhelst Aannemingen, het recyclagebedrijf Top-Mix, de asfaltplant TopAsfalt en Verhelst Machines.
Kathleen finaliseerde de aankoop van de rest van de groep, met name Verhelst Bouwmaterialen met acht sites voor de verkoop van bouwmaterialen en hun showrooms, de drie productiefaciliteiten voor betonprefab-producten, het chape- & vloerderbedrijf Verhelst Chapebedrijf en het natuursteenverwerkingsbedrijf Verhelst Natuursteen. Daarnaast verwerft ze ook de logistieke poot met de bedrijven Verhelst Logistics voor zowel binnen- als buitenlandse transporten en het overslagbedrijf Verhelst Port Operators in de Oostendse haven, tot dan geleid door Briek & Steven Verhelst (kinderen van Daniël).

VRAGEN? WIJ HELPEN JE GRAAG

Wil je meer informatie? Een offerte aanvragen? Bel of mail rechtstreeks onze specialisten.

CONTACTEER DE SPECIALIST

VIND JE VERKOOPPUNT

Zoek hier de dichtstbijzijnde vestiging, je vindt ons altijd in jouw buurt.

VERKOOPPUNT ZOEKEN

8 Verkooppunten

Waarvan 5 vestigingen met complete, trendgerichte showrooms en buitentoonpark, 2 met basispresentaties voor buiten.

Meer details

Snelle levering

Met ons aangepast wagenpark kunnen wij levering op de bouwplaats lossen, rekening houdend met de specifieke noden.
Onze dispatch, samen met het juiste materieel en chauffeurs bieden service aan de klant.

Meer details

Vakkennis onder één dak

Verhelst biedt een antwoord op al jouw (ver)bouwvragen. Bij ons vind je alle vakkennis onder één dak. Laat onze expertise niet liggen!

Meer details